Велика кількість рослин є багатим джерелом біологічно активних сполук зі специфічними фармакологічними властивостями, причому вони не викликають небажаних побічних ефектів. Квасоля звичайна (КЗ) (Phaseolus vulgaris L.) містить велику кількість сполук із гіпоглікемічною, антиоксидантною та гіполіпідемічною дією. КЗ використовується для лікування ЦД, метаболічного синдрому, гіпертонії, ожи ріння та багатьох видів раку. Вона знижує резистентність до інсуліну, пригнічує активність ферментів α-амілази та дипептидилпептидази-4. З точки зору безпечної та здорової їжі КЗ відіграє важливу роль. Ця культура належить до виду Phaseolus vulgaris L., і є найбільш споживаною бобовою культурою в усьому світі. Всі прагнуть перевести свій раціон на здорове харчування, переважно з низьким вмістом жиру. КЗ виділяється в цьому плані — це важливе джерело білка, вітамінів, необхідних мінералів, розчинної клітковини, крохмалю, фітохімічних речовин.
Ключові слова: цукровий діабет, квасоля звичайна (Phaseolus vulgaris L.), навколопліддя квасолі, протидіабетні препарати, лікарські рослини, фітотерапевтичні препарати, екстракт квасолі, цукрознижувальне лікування